Home » Cultură » Benedict Cumberbatch, un lord. „Iubesc să nu fac pe plac tuturor”

Benedict Cumberbatch, un lord. „Iubesc să nu fac pe plac tuturor”

Publicat: 24.03.2024

Benedict Timothy Carlton Cumberbatch, actor britanic născut la 19 iulie 1976 la Londra, cunoscut pentru activitatea sa pe marele și micul ecran, dar și pe scenă, este unul dintre cei mai populari actori ai momentului, pentru prestațiile sale din filme și piese de teatru, Cumberbatch primind diverse distincții, printre care un premiu BAFTA, un premiu Primetime Emmy, un premiu Laurence Olivier, pe lângă nominalizările la două premii Oscar și patru Globuri de Aur.

Oricât de clișeic sună, Benedict Cumberbatch este un actor extrem de versatil, demonstrând acest lucru prin rolurile sale care au cuprins fie eroi shakespearieni, fie spioni ori detectivi ai zilelor noastre.

Benedict Cumberbatch a fost aclamat de critici pentru interpretările sale în filme precum The Imitation Game, The Theory of Everything și Doctor Strange.

Actor, muzician, sportiv și rudă cu Charles Darwin

Pe lângă talentul actoricesc pe care îl posedă, Benedict Cumberbatch este și un pianist de formație clasică (a studiat muzica la Universitatea din Londra și, de asemenea, a susținut mai multe concerte și recitaluri), este expert în arte marțiale, activist și susținător vocal al justiției sociale și al drepturilor omului (s-a pronunțat împotriva rasismului, sexismului și a altor forme de discriminare), este descendent al lui Charles Darwin –  stră-străbunicul său a fost fratele celebrului naturalist, Erasmus Darwin, are o afecțiune numită Strabismus, care afectează alinierea ochilor săi, dar în ciuda acestui fapt a învățat să-și corecteze și adapteze privirea, folosindu-și mișcarea unică a ochilor în avantajul lui în unele dintre rolurile pe care le-a jucat.

Benedict Cumberbatch este fan al trupei Radiohead, un fan atât de mare încât  și-a numit unul dintre fii după Thom Yorke, solistul trupei. Este un colecționar de cărți și manuscrise rare, iar o parte din colecția sa de cărți vechi a împrumutat-o expoziției pe care a găzduit-o British Library.

A fost Regina Zânelor din Visul unei nopți de vară

Benedict Cumberbatch, pe numele complet Benedict Timothy Carlton Cumberbatch, provine dintr-o familie de actori (ambii săi părinți  – Timothy Carlton și Wanda Ventham – au profesat în domeniu).

A urmat cursurile școliilor Brambletye, din West Sussex, și Harrow School, încă din acea perioadă dovedindu-și talentul și interesul în direcția actoriei prin participările dese în cadrul spectacolelor de teatru organizate la școală.

De exemplu, în minunata creație a lui Shakespeare Visul unei nopți de vară, Benedict Cumberbatch a jucat rolul Titania, regina zânelor.

A fost dascălul călugărilor budiști

În perioada dintre terminarea liceului și anul în care urma să intre la facultate, Benedict a luat o pauză pentru a pleca în India, acolo unde a devenit dascăl, predând limba engleză călugărilor budiști. Experiența a durat un an, iar după revenirea în Marea Britanie, Benedict Cumberbatch și-a continuat educația studiind teatru la Universitatea din Manchester și a obținut un master în actorie clasică la London Academy of Music and Dramatic Art.

Începuturile actoricești ale lui Cumberbatch au fost în teatru, cele mai multe dintre piesele în care a jucat fiind puse în scenă după operele lui Shakespeare la New Shakespeare Company din Regent Park din Londra (2001, 2002), dar și în piese ale unor clasici precum Henrik Ibsen și chiar Eugène Ionesco (2007).

În televiziune a început prin distribuirea în roluri secundare în seriale precum Tipping the Velvet și Silent Witness (ambele în 2002), Fortysomething (2003) și To the Ends of the Earth (2005). În 2005, a fost nominalizat la premiul BAFTA TV pentru cel mai bun actor pentru interpretarea fizicianului Stephen Hawking în filmul biografic de televiziune BBC Hawking (2004).

Primul său rol important într-un film a fost acela din Amazing Grace (2006), în care Cumberbatch l-a interpretat pe prim-ministrul William Pitt cel Tânăr, cunoscut și sub numele de William Pitt al II-lea, fost om de stat britanic care a servit ca prim-ministru al Marii Britanii în două rânduri. (William Pitt s-a născut pe 28 mai 1759 în Kent, Anglia, și a murit pe 23 ianuarie 1806 la vârsta de 46 de ani).

Un Sherlock Holmes veritabil

Popularitatea lui Benedict Cumberbatch la nivel internațional s-a conturat în 2010, odată cu rolul lui Sherlock Holmes în serialul de televiziune BBC Sherlock, bazat pe poveștile lui Sir Arthur Conan Doyle, o adaptare care a plasat personajele din poveștile clasice din epoca victoriană în Londra secolului XXI. În 2014, interpretarea sa într-un episod din cel de-al treilea sezon al acestui serial de succes i-a adus un premiu Emmy.

În 2011, Cumberbatch a jucat în adaptarea Royal National Theatre a operei Frankenstein de Mary Shelley, în care a alternat cu actorul Jonny Lee Miller în rolurile lui Victor Frankenstein și al creaturii sale, în același an fiind distribuit și în două filme de mare anvergură, War Horse, al lui Steven Spielberg și o adaptare pe marele ecran a cărții Tinker, Tailor, Soldier, Spy a autorului John le Carré.

A reușit să impresioneze din nou publicul și criticii de film cu rolul personajului negativ Khan din superproducția hollywoodiană Star Trek into Darkness (2013). Tot în 2013, l-a portretizat pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, în The Fifth Estate, a jucat rolul unui proprietar de sclavi bine intenționat în 12 Years a Slave (12 ani de sclavie) și a împrumutat vocea dragonului Smaug din The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013).

Un an mai târziu (în 2014), Cumberbatch a jucat rolul matematicianului și logicianului Alan Turing în The Imitation Game, o dramă în care a jucat alături de Keira Knightley, pentru rolul său Cumberbatch primind o nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun actor. Și-a împrumutat vocea unui lup în desenul animat Penguins of Madagascar (2014), a jucat pe scenă în rolul prințului danez titular într-o producție din 2015 a piesei Hamlet. Britannica.com scrie că biletele la primul spectacol au fost vândute cu un an înaintea premierei. Tot în 2015, a apărut în filmul Black Mass în rolul unui senator de stat, pentru ca un an mai târziu să prindă faimosul rol din Doctor Strange (2016), În 2017, a jucat în Thor: Ragnarok, apoi în Avengers: Infinity War (2018), Avengers: Endgame (2019), Spider-Man: No Way Home (2021) și Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022).

Printre succesele sale de televizune se numără Brexit (2019), un film de televiziune care urmărește campania din 2016 de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, The Current War (finalizat în 2017 și lansat doi ani mai târziu), despre competiția dintre Thomas Edison și George Westinghouse, drama despre Primul Război Mondial 1917, regizată de Sam Mendes și filmul de acțiune din 2020, The Courier, în care a interpretat rolul unui spion din Războiul Rece.

În 2021 a apărut în mai multe filme, printre care The Mauritanian, The Electrical Life of Louis Wain, (The Power of the Dog, pentru acest rol din urmă Cumberbatch primind cea de-a doua lui nominalizare la Oscar.

În 2015, Cumberbatch a fost numit Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE).

Pe cât de generos și deschis este privind partea sa profesională, pe atât de discret este când vine vorba despre viața personală, fiind cunoscut pentru faptul că își ține afacerile personale departe de ochii publicului. Cu toate acestea, se știe că Benedict Cumberbatch este căsătorit din 2015 cu Sophie Hunter, regizor de teatru și dramaturg, cei doi cunoscându-se în anul 2009. Hunter și Cumberbatch au doi fii –   Christopher Carlton (născut în 2015) și Hal Auden (născut în 2017).

Benedict Cumberbatch este un mare fan al lui Robert Downey Jr. cu care împarte rolul lui Sherlock Holmes.

Conform IMDb.com, în 2013, a fost clasat pe locul cinci în topul „Cei mai fascinanți oameni din Marea Britanie” al revistei Tatler, situându-se mai sus decât ducesa de Cambridge și imediat sub regina Elisabeta a II-a, iar revista Time, pe a cărei copertă a apărut de 2 ori, l-a numit unul dintre cei mai influenți 100 de oameni din lume (în aprilie 2014).

Străbunicul său, Henry Arnold Cumberbatch, a fost consulul general al reginei Victoria în Turcia și Liban și a fost membru al Ordinului Sfântul Mihail și Sfântul Gheorghe pentru serviciile sale în domeniul afacerilor externe și al Commonwealth-ului, iar bunicul său Henry Carlton Cumberbatch a fost ofițer pe un submarin decorat în ambele războaie mondiale și o figură proeminentă a înaltei societăți londoneze.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm1212722/

https://www.britannica.com/biography/Benedict-Cumberbatch

https://www.mentalfloss.com/article/544006/facts-about-benedict-cumberbatch

Vă mai recomandăm să citiți și:

Actorul de 33 de ani care ar putea fi noul James Bond

Actorul Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru că s-a plimbat într-o zonă interzisă din Parcul Yellowstone

Christopher Walken, singurul actor de la Hollywood care nu a avut niciodată telefon mobil și computer

Testamentul lui Matthew Perry. Cine primește averea actorului din Friends?

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase